Woliera Strona Główna Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie dokumenty potrzebne...
Autor Wiadomość
jagaczajka 
baba jaga


Województwo: mazowieckie
Wiek: 55
Dołączyła: 01 Lut 2009
Posty: 14
Skąd: Rosestadt
Wysłany: 2009-02-01, 15:50   Jakie dokumenty potrzebne...

chciałabym wybudować pomieszczenie dla ok. 30 kur. Proszę o informacje, jakie wymiary byłyby najodpowiedniejsze i jakie dokumety- ewentualnie- żeby sąsiad nie doniósł o samowoli budowlanej.
 
 
marian.k59 


Województwo: opolskie
Wiek: 62
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2009-02-01, 18:30   

jagaczajka,Witam. Dla 30-stu niosek minimum to 5 m kw. . Jeżeli posiadasz gospodarstwo,to możesz bez zezwolenia (należy zgłosić w starostwie zamiar budowy) wybudować pomieszczenie do 25-iu m kw.. Maksymalnie 6 m dł. i 3,5 m wys.. Jeżeli nie masz gosp. ,to trzeba trochę się nachodzić.Musisz wtedy zacząć od wydz. budownictwa w starostwie.Tam dowiesz się co i jak. Powodzenia.
 
 
jagaczajka 
baba jaga


Województwo: mazowieckie
Wiek: 55
Dołączyła: 01 Lut 2009
Posty: 14
Skąd: Rosestadt
Wysłany: 2009-02-05, 17:03   

Dzięki za informację, chociaż zachwiałam się na nogach. Dopiero co niedawno ukończyłam budowę domu i łażenie po takich urzędach!!!! Nie posiadam gospodarstwa, tylko działkę z wolną zabudową o powierzchni 30 arów, teren ogrodzonego kurnika to ok. 6 arów. Miałam prawdę mówiąc nadzieję, że uniknę formalności urzędowych, ale to widać jednak konieczność. Cóż, moje kury też chcą mieszkać po ludzku!
 
 
saurania 



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 80
Wysłany: 2009-02-06, 18:05   
   Nr Tel.: 530466145


Nie wiem, czy twoja miejscowość jet miastem czy wsią. Jeżeli jest to miasto to znajdź coś takiego dla swojego miasta i przeczytaj:

Wymagania dotyczące utrzymywania zwierząt gospodarskich na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej, w tym także zakazu ich utrzymywania na określonych obszarach lub w poszczególnych nieruchomościach

Niestety w większości miejscowości jest zakaz trzymania kur. Więc jeśli w takiej mieszkasz to lepiej siedź cicho i rób swoje. I uśmiechaj się do sąsiadów. I nie hałasuj. To nie doniosą. Taa, kur na dworzu we własnym ogrodzie nie można trzymać, a wielkiego psa np. owczarka kaukaskiego w bloku można... Taaa :x
_________________
śmierć za trzymanie ryb w kulach
 
 
jagaczajka 
baba jaga


Województwo: mazowieckie
Wiek: 55
Dołączyła: 01 Lut 2009
Posty: 14
Skąd: Rosestadt
Wysłany: 2009-02-08, 18:31   

Moje miasteczko liczy ok. 5 tys. mieszkańców. Nie orientuję się, czy istnieją jakieś zapisy dotyczące pomieszczeń dla zwierząt, w moim wypadku - dla kur. Ale dzięki za informację, będę miała przynajmniej świadomość, czego szukać. Niby prosta sprawa, a jaka zawiła!!! Na szczęście mam miłych sąsiadów, sami jak pamiętam też kiedyś hodowali kury na swój użytek.
 
 
nyszka 



Województwo: Śląskie
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 09 Sty 2008
Posty: 238
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2009-02-08, 22:25   
   Nr Tel.: 694 310 917


jagaczajka,
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

Informacje ze strony >> http://www.infor.pl/dzien...-budowlane.html <<

Do tego u mnie jest tak, że wystarczy tylko zgłosić taką budowę w urzędzie i przedstawić prawo własności gruntu.
_________________
www.agarys.pl
 
 
jagaczajka 
baba jaga


Województwo: mazowieckie
Wiek: 55
Dołączyła: 01 Lut 2009
Posty: 14
Skąd: Rosestadt
Wysłany: 2009-02-09, 11:09   

Bardzo dziękuję za rzeczową informację. To nieco upraszcza moje problemy.
 
 
saurania 



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 80
Wysłany: 2009-02-09, 19:46   
   Nr Tel.: 530466145


pozwolenia na budowę pomieszczenia gospodarskiego nie potrzeba na wsi i niektórych miastach, trzeba sprawdzić bo każda miejscowość ma własne wytyczne , czasem się może się nawet zdarzyć, że wolno zbudować pomieszczenie a nie wolno trzymać zwierząt ;) z tego co napisałaś to mieszkasz raczej w miasteczku więc nie masz się co martwić, a co tam, we Wrocławiu jest zakaz utrzymywania zwierząt gospodarskich, w tym kur, a i tak cała zgraja pałęta się po ogrodzie i to od czasów kiedy jeszcze mnie nie było :P Powodzenia!
_________________
śmierć za trzymanie ryb w kulach
 
 
DUCHOWNY 


Województwo: pomorskie
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 48
Wysłany: 2009-02-10, 10:37   

jagaczajka a słyszałeś o wozie Drzymały?? jest u nas takie prawo ,że jeśli zbudujesz budynek który nie jest na trwałe związany z gruntem to nie potrzebujesz pozwolenia.
Ja budynek wybudowałem 3x3m postawiony na 4 kamieniach -zawsze mogę go przenieść parę metrów..choć waży pewno z tonę..
 
 
skinhead 



Województwo: śląsk
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 14
Wysłany: 2009-04-16, 14:30   

A w niektórych miastach to w ogóle jest śmiech na sali , bo za PRL-u mieli taki bałagan w dokumentach , że niektóre działki na których stoją domy są zapisane jako działki rolnicze :D

Ja jak chciałem budować jeszcze jeden budynek gospodarczy dowiedziałem się , że wydział do którego się udałem , w ogóle nie wie że w mojej dzielnicy są jakiekolwiek domy :hmm: .
 
 
ASDFGHJKL55 


Województwo: dolnośląskie
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-10-05, 19:58   

http://www.serwisprawa.pl...nek_czy_pojazd_
 
 
OLO75 


Województwo: łódzkie
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 47
Wysłany: 2011-03-05, 09:03   

ok. stoję przed takim dylematem.
mam dużą działkę na wsi, chcę wybudować drewniany kurnik o wymiarach 6m. x 4m. i wolierę do niego 6m. x 4m. kurnik wysokości 2,40m. ze spadem na 2m. kurnik będzie stał na płytach betonowych położonych na ziemi. oprócz domku letniskowego i gołębnika i lasu młodnika nic więcej nie ma na działce. czy potrzebuję pozwolenie na postawienie tego ????? :?:
 
 
mirek_60 
MODERATOR
Mirosław Mazur



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 61
Dołączył: 07 Gru 2007
Posty: 762
Skąd: Przecław
Wysłany: 2011-03-05, 09:06   
   Nr Tel.: 510876274


OLO75, Pracuj śmiało.Nie potrzeba żadnych dokumentów,zezwoleń ani zgłaszania.Pozdrawiam.
_________________
Mój temat w Spisie Hodowców.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=2092
 
 
OLO75 


Województwo: łódzkie
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 47
Wysłany: 2011-03-05, 09:13   

Dziękuję uprzejmie. pytałem bo z jednej strony płotu mam " niemiłą" babkę bardzo wścipską. jak wycinaliśmy drzewa niektóre ( oczywiście mieliśmy pozwolenie) ona o tym nie wiedziała i zgłosiła. nie chciałbym coś nie zgodnie z prawem. no ale teraz jestem spokojny i startuję.
Pozdrawiam.
 
 
marian.k59 


Województwo: opolskie
Wiek: 62
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2011-03-05, 21:32   

OLO75, Witam.Z tego co mi wiadomo,to pozwolenia nie potrzebujesz ale musisz zgłosić zamiar budowy oraz przedstawić szkic budynku(odręczny).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13