Woliera Strona Główna Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rośliny jadalne oraz ich skład
Autor Wiadomość
Karaba 



Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Dołączyła: 09 Wrz 2010
Posty: 35
Wysłany: 2010-09-19, 20:46   Rośliny jadalne oraz ich skład

Agrest
Arbuz
Aronia
Babka Lancetowata
Banan
Bez czarny
Bławatek chaber
BorówkaAmerykańska
Brokuły
Brukselka
Brzoskwinia
Burak
Cebula Zwyczajna
cukinia
cytryna
Czereśnie
Czosnek
Dynia
Dzika róża
głóg
Groch
Gruszka
Gwiazdnica
Jabłko
Jarmuż
Jarząb pospolity
Jeżyna
kabaczek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta czerwona
Kapusta Pekińska
Kapusta włoska
komosa
Koniczyna
Krwawnik pospolity
Kukurydza
Macierzanka
Malina
Marchew
Melisa
Melon
Mięta
Mirabelki
Mniszek pospolity
Morela
Ogórek
Orzech laskowy
Orzech włoski
Orzeszki ziemne
Owies
Perz właściwy
Pietruszka
Pokrzywa
Pomidor
Por
Porzeczka
Pszenica
rdest
rzepak
Rzeżucha
sałata
Siemię lniane
Słonecznik
soja
Szałwia
szczaw
Szpinak
Śliwka
Truskawka
Winogrona
Wiśnia
Ziemniaki

Spis składników:

Agrest: (100g)
Wartość energetyczna 171 kJ
41 kcal
Woda 86.7 g
Popiół 0.5 g
Białko ogółem 0.8 g
Białko roślinne 0.8 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany ogółem 11.8 g
Sacharoza 0.7 g
Izoleucyna 26 mg
Leucyna 45 mg
Lizyna 40 mg
Metionina 9 mg
Cystyna 7 mg
Fenyloalanina 25 mg
Tyrozyna 10 mg
Treonina 26 mg
Tryptofan 5 mg
Walina 35 mg
Arginina 19 mg
Histydyna 13 mg
Alanina 35 mg
kwas asparaginowy 229 mg
kwas glutaminowy 178 mg
glicyna 29 mg
prolina 33 mg
seryna 34 mg
Sód 2 mg
Potas 230 mg
Wapń 20 mg
Fosfor 26 mg
Magnez 10 mg
Żelazo 0.5 mg
Cynk 0.09 mg
Miedź 0.19 mg
Mangan 0.05 mg
witamina A (ekwiwalent retinolu) 27 μg
beta-karoten 160 μg
witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 0.58 mg
witamina B1 (tiamina) 0.041 mg
witamina B2 (ryboflawina) 0.028 mg
niacyna 0.18 mg
witamina B6 (pirydoksyna) 0.01 mg
foliany (kwas foliowy) 12 μg
witamina C 25.9 mg
Kwas palmitynowy heksadekanowy (16:0) 0.02 g
Kwas oleinowy oktadekanowy (18:1) 0.02 g
Kwas linolowy (18:2) 0.06 g
Kwas linolenowy (18:3) 0.04 g

Arbuz: (100g)
Wartość energetyczna 152 kJ
36 kcal
Woda 90.6 g
Popiół 0.3 g
Białko ogółem 0.6 g
Białko roślinne 0.6 g
Tłuszcz 0.1 g
Węglowodany ogółem 8.4 g
Sacharoza 2.4 g
Błonnik pokarmowy 0.3 g
Izoleucyna 28 mg
Leucyna 25 mg
Lizyna 90 mg
Metionina 8 mg
Cystyna 3 mg
Fenyloalanina 22 mg
Tyrozyna 17 mg
Treonina 39 mg
Tryptofan 10 mg
Walina 22 mg
Arginina 84 mg
Histydyna 8 mg
Alanina 24 mg
kwas asparaginowy 56 mg
kwas glutaminowy 91 mg
glicyna 14 mg
prolina 35 mg
seryna 22 mg
Sód 1 mg
Potas 130 mg
Wapń 6 mg
Fosfor 9 mg
Magnez 2 mg
Żelazo 0.2 mg
Cynk 0.07 mg
Miedź 0.06 mg
Mangan 0.02 mg
Jod 1 μg
witamina A (ekwiwalent retinolu) 38 μg
beta-karoten 230 μg
witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 0.1 mg
witamina B1 (tiamina) 0.08 mg
witamina B2 (ryboflawina) 0.02 mg
niacyna 0.2 mg
witamina B6 (pirydoksyna) 0.14 mg
foliany (kwas foliowy) 3 μg
witamina C 10 mg

Aronia (100g):
Wartość energetyczna 196.6 kJ
47 kcal
Białko ogółem 1.4 g

Białko roślinne 1.4 g
Tłuszcz 0.5 g

Węglowodany ogółem 9.6 g

Błonnik pokarmowy 5.3 g
Sód 1 mg
Potas 162 mg
Wapń 30 mg
Magnez 20 mg
Żelazo 0.62 mg
Cynk 0.53 mg
Mangan 0.646 mg
witamina A (ekwiwalent retinolu) 214 μg
beta-karoten 128 μg
witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 1.17 mg
foliany (kwas foliowy) 25 μg
witamina C 21 mg

Banan (100g):
Wartość energetyczna 399 kJ
95 kcal
Woda 74.4 g
Popiół 0.8 g
Białko ogółem 1 g

Białko roślinne 1 g
Tłuszcz 0.3 g

Węglowodany ogółem 23.5 g
Sacharoza 11.1 g

Skrobia 2.3 g
Błonnik pokarmowy 1.7 g

Izoleucyna 39 mg
Leucyna 84 mg
Lizyna 56 mg
Metionina 13 mg
Cystyna 20 mg
Fenyloalanina 45 mg
Tyrozyna 28 mg
Treonina 40 mg
Tryptofan 14 mg
Walina 55 mg
Arginina 55 mg
Histydyna 95 mg
Alanina 46 mg
kwas asparaginowy 135 mg
kwas glutaminowy 129 mg
glicyna 43 mg
prolina 47 mg
seryna 55 mg
Sód 1 mg
Potas 395 mg
Wapń 6 mg
Fosfor 20 mg
Magnez 33 mg
Żelazo 0.4 mg
Cynk 0.18 mg
Miedź 0.1 mg
Mangan 0.42 mg
Jod 2.8 μg
witamina A (ekwiwalent retinolu) 8 μg

beta-karoten 48 μg

witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 0.27 mg
witamina B1 (tiamina) 0.04 mg
witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg
niacyna 0.5 mg
witamina B6 (pirydoksyna) 0.36 mg
foliany (kwas foliowy) 22 μg

witamina C 9 mg
Kwas kaprynowy (10:0) 0.01 g
Kwas stearynowy (18:0) 0.01 g
Kwas oleinowy oktadekanowy (18:1) 0.02 g
Kwas linolowy (18:2) 0.04 g
Kwas linolenowy (18:3) 0.02 g


Skład pozostałych roślin na http://www.niam.pl/ gorąco polecam stronę, wystarczy wpisać w wyszukiwarce nazwę roślinki. mam nadzieję, że komuś się przyda
 
 
wj1964 


Województwo: śląskie
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 487
Wysłany: 2010-09-19, 22:50   

Wiesz Karaba nie chciałbym negować Twojego wkładu i wysiłku włożonego w napisanie powyższego postu, ale to takie trochę pisanie dla samego pisania.
No chyba że chodziło o zrobienie reklamy stronie do której podałaś odnośnik.
No bo tak lista nie uwzględnia wszystkich roślin jadalnych i leczniczych, a to forum to że to tak określę to ptasie jest. Więc jak już to chciałbym wiedzieć co i w jakiej ilości podawać jakim gatunkom ptaków i przede wszystkim po co podawać.
Za takie informacje będę wdzięczny, no bo to że banan jest jadalny to wiem i bez takiego tematu.
Pozdrawiam.
 
 
BIANKA1 
MODERATOR



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 22 Lis 2009
Posty: 1509
Wysłany: 2010-09-20, 10:45   

A mnie się temat podoba . Forum ptasie czy nie , ale taki zbiór informacji w jednym miejscu jest dobrym pomysłem . Brakuje mi jedynie rozwinięcia .
'..................

Metionina 9 mg
Cystyna 7 mg
Fenyloalanina 25 mg
Tyrozyna 10 mg
Treonina 26 mg
Tryptofan 5 mg
Walina 35 mg
Arginina 19 mg itd ..............."

wyjaśnienia co to jest , na co pomaga i na co szkodzi . Co z czym można , albo i nawet należy łączyć , a co nie wolno .
Oczywiście też informacja co , ile i komu można podać .
 
 
ShowGirl 
REDAKTOR



Województwo: łódzkie
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 29 Maj 2010
Posty: 1000
Wysłany: 2010-09-21, 22:52   

hm tak sobie pomyslałam ze fajnie byloby jakby to bylo z krotka informacja jakich skladnikow jest najwiecej, albo taki wykresik slupkowy.. typu "x to specjalista od magnezu i potasu, a y od zwiazkow siarki":)
_________________
głównie białe kury .
mój wątek : http://www.forum.woliera....p?p=83910#83910
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12