Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

Kurniki - Kurnik-wymogi sanitarne??

Paweł Z - 2011-06-26, 14:30
Temat postu: Kurnik-wymogi sanitarne??
Witam wszystkich... Proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy... Hoduje kury-nioski-i zajmuje się handlem jajkami... Myślę o znacznym zwiększeniu hodowli... Chce zarejestrować hodowlę. Moje pytania są następujące: Gdzie się zgłosić aby zarejestrować hodowlę?? Jakie warunki muszą być w kurniku aby kontrolę przeszły pomyślnie?? Ile kur można trzymać w kurniku o powierzchni 14mkw?? (mowa o hodowli wolno wybiegowej) Proszę o odpowiedzi bo nigdzie nie mogę znaleść pomocy, na żadnym forum :co: ...
BIANKA1 - 2011-06-26, 15:08

Ile masz niosek aktualnie , i czy one wszystkie są w tym kurniku . Jak duży jest wybieg dla kur .Piszesz , że już teraz zajmujesz sie handlem jajkami , więc już jakieś pojęcie masz o wymogach dotyczących handlu tym artykułem . Nie piszesz natomiast , czy mieszkasz na wsi czy w mieście , i czy ma być to działalność gospodarcza , czy jedynie dodatkowe żródło zarobku .
Paweł Z - 2011-06-26, 16:09

Przepraszam za brakujące informacje... Już pisze... Mieszkam na wsi i mam 6 ha ziemi... Wybiegi mam 2- pierwszy na około 40 metrów długości i 7 metrów szerokości, 2 to wybieg który ma około 80 m szerokości i około 60-70 długości... Na wybiegu pierwszym mam około 20 kur i jest tam kurnik o powierzchni około 4mkw, na drugim około 30 kur i kurnik o powierzchni około 6mkw... To mało kur jak na takie wybiegi ale przepisy nie pozwalają trzymać więcej kur bez rejestracji... Kurnik o powierzchni 14 mkw jest nie obsadzony... Dopiero szykuje go w środku... I dlatego pytam o przepisy:)...

Można trzymać do 50 kur i sprzedawać do 350 jaj tygodniowo bez rejestracji stepli itp... To jedyny przepis jaki znam i jego się trzymałem... Więc nie wiem nic o przepisach prawnych związanych z hodowla i rejestracją...

BIANKA1 - 2011-06-26, 18:04

Na Twoje pytania odpowiada przepis :
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0038.htm
Jednak najlepiej będzie , jeśli udasz się do swojego Ośrodka Doradztwa Rolniczego . Tam uzyskasz rzetelną informację .

andrzejbuchorst - 2011-06-26, 18:42

Paweł Z, Po pierwsze zgłoś stado do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Po drugie przepisy regulują ile sztuk kur przypada na 1 m kwadratowy podłogi/ zależne to jest też od ogólnoużytkowe, czy tucz/ oraz stosunek podłogi do okien czy odwrotnie- te dane tez uzyskasz w PIW
Paweł Z - 2011-06-26, 19:57

Słuchajcie przeczytałem to kilka razy i tam nie ma nawet słowa o tym ile zwierząt można trzymać... Mogę trzymać nawet 1000 kur i dopóki sprzedaż jaj nie przekroczy 2450 jaj tygodniowo nik nic mi nie może zarzucić i nie może mi nikt nic zrobić :-) ... A co do kurnika to muszą być ściany, sufit, podłoga łatwe do czyszczenia; okna i drzwi szczelne; konstrukcja powinna ułatwiać sprzątanie. I to tyle...
jamate - 2011-06-26, 20:18

Paweł Z, Z tego co się orientuje w przepisach sanitarno-weterynaryjnych. To do 35o sztuk nie jest fermą i jest kwalifikowane jako chow przyzagrodowy. Nie musisz tego nigdzie zgłaszać. Podobnie ze sprzedażą jaj.
mirek_60 - 2011-06-26, 20:18

Paweł Z, Teraz tylko musisz dotrzeć do takich informacji;
Jak duże pomieszczenie/schronienie.kurnik/ na daną liczbę kur?
Ile gniazd do znoszenia jajek?
Ile powierzchni wybiegu na jedną kurę aby to było ekologiczne?
Co z przepisami o ochronie środowiska?

To tak na początek.Pytania następne same się pojawią.Myślę,że podzielisz się z nami swoimi doświadczeniami.Życzę sukcesów.

Paweł Z - 2011-06-26, 21:44

Według informacji które uzyskałem oni stosują taki przelicznik liczba kur x 7 dni tygodnia = liczba jaj do sprzedania tygodniowo (max) czyli policzmy w druga stronę 2450 podzielić przez 7 = 350 kur... Jak czegoś znów się dowiem to będę pisał... Słyszałem że na jedną kure przypada 4mkw wybiegu... (ekologicznie)
AndrzejS - 2011-06-26, 22:00

Paweł Z
Może to Ci coś jeszcze pomoże
- Organizacje atestujące gospodarstwa ekologiczne np: http://www.ekoland.org.pl/ skontaktuj się z nimi, napewno pomogą.
- Warunki jakie musisz spełnić: http://www.odr.net.pl/publikacje/0138.pdf
Andrzej

andrzejbuchorst - 2011-06-26, 22:53

Paweł Z, Jeszcze raz polecam zgłoszenie się do Powiatowego Lekarza Weterynarii i do wydziału /świeżo otwartego/ crossing over /nie wiem czy dobrze napisałem/ zajmującego się kontrolami zgodności z przepisami w gospodarstwach trzymających zwierzęta. Dodam, żę PIW nie prowadzi praktyki wet.tylko wydaje decyzje ,kontroluje itp.
Paweł Z - 2011-06-26, 23:04

Jeśli mogę hodować do 350 kur bez konieczności rejestracji to to narazie mi wystarcza... Zgłosze sprawę do PIW gdy już będę gotowy na to... Póki co dowiedziałem się paru rzeczy kurnik dla 100 kur powinien mieć 14mkw (minimalnie więcej wyszło coś tam 14.28itd...) ; z doświadczenia wiem że gniazd wystarczy 40-60; a na wybiegu dla jednej kury powinno być przeznaczone 3-4 mkw czyli dla 100 kur minimum 300 mkw... Co do ochrony środowiska to chyba się nie tycza do gospodarstw rolnych...
andrzejbuchorst - 2011-06-27, 16:27

Paweł Z, Zgłoszenie do PIW stada nie wiąże się ze spełnieniem wymogów wet. i sanitarnych. Zgłaszasz samo stado, nie ważne czy 3 kury, 2 indyki ,1 papuga,2 krowy 6 świń . Zgłaszasz sam fakt posiadania.
Paweł Z - 2011-06-27, 20:44

Czyli jak dobrze cię rozumiem żadnych kontroli nie będzie??? Wystarczy pojechać gdzieś i zgłosić że posiadam powiedzmy 100 kur i dostanę numer żebym mógł steplowac jajka??? Dobrze rozumiem?? Wybaczcie mi ale nie jestem dobry w przepisach prawnych :-( ...
Paweł Z - 2011-06-28, 19:25

Napisałem e-maile do ODR i otrzymałem następujące odpowiedzi... 1. ,,W gospodarstwie rolnym można utrzymymac do 50 sztuk kur niosek i sprzedawać jaja bez rejestracji, powyżej 50 szuk niosek z zamiarem sprzedaży jaj należy zarejestrować działalność rolnicza w Urzędzie Miasta i Urzędzie Skarbowym oraz zgłosić stadko do powiatowego lekarza weterynarii (dalej jako PLW) celem nadzoru wet.. Należy uzyskać numer producenta (u PLW) i zakupić steplarke do jaj." 2. ,,Stado musi być zgłoszone do PLW , on wyznaczy numer stada i poda szczegółowe warunki chowu i produkcji, a także określi szczepienia i badania jakie będą musiały być wykonane." 3. ,,Aby spełnić warunki weterynaryjne trzeba najpierw zgłosić stadko do nadania numeru identyfikacyjnego wówczas inspekcja weterynaryjna poda warunki jakie należy spełnić do danego rodzaju chowu i produkcji, da czas na ich realizację. W chowie wolnowybiegowym nie ma szczegółowych uwarunkowań. Obsada na 1mkw nie może być większą niż 6-7 sztuk. Kury muszą mieć jednat grzedy i sprzęt do pojenia i karmienia, dostosowany do ilości kur. Sciółka miękka, czystą, chlonąca dobrze wodę, najlepiej ze słomy żytniej, najlepiej o warstwie od 15 do 20 cm. Pomieszczenie musi być wybielone i zdezynfekowane, temperatura optymalna dla poszczególnych grup wiekowych, kury dorosłe 18-20 stopni celsjusza. Kury muszą posiadać wybieg optymalny do danej ilości kur. Trzeba ogólnie przestrzegać higieny w chowie. Lekarz określi badania jakie będą wykonywane np.: w kierunku salmonellozy i inne."
BIANKA1 - 2011-06-28, 19:50

I co ? Dalej chcesz mieć stado niosek i legalnie sprzedawać jajka ? :wink:
lukaszpl - 2011-06-28, 20:55

Ja bym niczego nigdzie nie rejestrował a jak by cię ktoś skontrolował to powiesz, że 50 kur twoich a 50 kur twojego wujka i, żeby cię się nie czepiali.;D;P
Paweł Z - 2011-06-28, 21:12

I tak zrobię :-) a jak zapotrzebowanie będzie rosło ciągle to wtedy robię nowy kurnik na 250 kur i rejestruje ,,stadko" :-) ... Ewento jak się dorobie :mrgreen: :wink: A tak swoją to strasznie to prawo skomplikowane :czytaj: :mrgreen: :-) ciekawi mnie jak ogrzać kurnik tak aby w zimie było plus 18 :-)
lukaszpl - 2011-06-28, 21:30

No te przepisy to bardzo skomplikowane są. ;P;P Pewnie będzie trzeba ogrzewanie robić i jeszcze dla kur kupować kilka ton węgla haha. :D :D
Paweł Z - 2011-06-29, 13:44

Jak myślicie co mi zrobią jak będzie hodowal 100 kur i nie zarejestruje hodowli a jajka będę sprzedawał :-) ??
jamate - 2011-06-29, 14:22

Paweł Z, Nic Ci nikt nie zrobi, zapytaj się "babci" na targu gdzie jest numer weterynaryjny na jajku? Zobaczymy co Ci odpowie.
Paweł Z - 2011-06-29, 20:31

Mam pomysł że zrobię tak żeby mieć 300-400 kur (podzielone niby po trochę między babcię, brata i rodziców :-) aby uniknąć rejestracji) i sprzedawać jajka w sprzedaży bezpośredniej... Tylko że w gospodarstwie rolnym można trzymać max do 50 kur :shock: ... A po drugie przeszła mi przez głowę jedną niepokojąca myśl: sprzedaje jajka w miastach a co jak trafie na jakiegoś inspektora weterynaryjnego??? Ale chyba warto zaryzykować... W moich stronach jajka idą jak świeże bułeczki :-) zwłaszcza że już 5 lat handluje i ludzie wiedzą że jestem ,,dobra firma"... Mam dużo więcej klijetów niż mogę wyprodukować jajek... Musiał bym trzymać chociaż 300 kur... Zaryzykował bym... Ale moje pytanie brzmi co jeśli ktoś na mnie doniesie lub coś w tym stylu?? Jakie kary zostaną nałożone i w jakiej wysokości?? No i co z kurami, czy będę musiał się ich pozbyć?? Orietuje się ktoś??
BIANKA1 - 2011-06-30, 18:37

Kary zależą od tego , kto je nakłada . Czyli w zależności od tego , kto Cię przyłapie . Targowiska kontrolowane są przez Straż Miejską , sanepid , inspekcję pracy , a jak ktoś doniesie np konkurencja , to policja , Urząd Miejski , ZUS , i wiele innych organów . Może się również zdarzyć , że dostaniesz nakaz likwidacji stada jeśli nie będą spełnione wymogi sanitarne -badania , szczepienia i inne .
Paweł Z - 2011-06-30, 21:11

BIANKA1 a orietujesz się tak mniej więcej jakiej wysokości to kary??

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group